Anjet (1976) heeft een oudere broer met een visuele en verstandelijke handicap (die hij kreeg ten gevolge van toxoplasmose tijdens de zwangerschap van zijn moeder).

Zij (hierna: ik) heeft een stoer en fris BRUSSENBOEK geschreven, die

10 september 2013, uitkomt in NEDERLAND en BELGIE bij Lannoo Campus.

  • vol inspirerende verhalen voor en door broers en zussen van kinderen en volwassenen
  • met een handicap, stoornis of ziekte, de zogenoemde ‘Brussen’. 

Tegelijkertijd met die boek ben ik bezig om iedereen middels deze blog, twitter, Brussenboek op Facebook en gewoon persoonlijk te vertellen over het belang om broers en zussen niet over het hoofd te zien. Niet alleen zitten zij ook (stilletjes) met allerlei gevoelens en vragen, ook gaan die vragen niet weg als ze ouder worden.

Ook zou ik graag het gesprek over de positie van broers en zussen in het leven en/of de zorg van hun broer of zus helpen aanzwengelen. Uit het belang van de broers en zussen zelf! Het is belangrijk om hier over na te gaan denken daar instellingen zich nu vanwege de crisis hardop beraden welke zorg deze groep ‘moet’ bieden. Moeten dan de broers en zussen niet EERST ZELF aangeven welke rol ze zelf willen en kunnen ze spelen…? Daarom is een gesprek hard nodig.

Daarnaast worden hulpverleners in Nederland, anders dan in Amerika of Engeland, niet opgeleid om de positie van het HELE gezin mee te nemen: de broers, de zussen, maar ook door een onderscheid te maken tussen moeder en vader. Want de impact is anders!

Wat deed ik hiervoor?

Na het afronden van mijn studie Rechten in Leiden, startte ik mijn professionele carriere – na een korte tempbaan bij een bank – als assistent van het CDA Tweede Kamerlid Roland Kortenhorst, en kort daarna ook van CDA Eerste Kamerlid Paul Russell.

Na deze mooie werkervaring van drie jaar maakte ik de overstap naar de media, naar BNR Nieuwsradio, waar ik op de nieuwsredactie werkte als planner /redacteur. In het weekeinde maakte ik reportages en co-presenteerde ik ‘De Publieke Zaak’. Daarnaast volgde ik bij de Fontys Hogeschool een opleiding journalistiek.

Pas wanneer ik daarna, eind 2008, met man en baby naar Frankrijk verhuis en mijn eerste grote artikelen in de Lof en Intermediair zie staan, is de knop in mijn hoofd om: Ik wil het, ik kan het, en nu doe ik het!

Nu op 10 september is het dan zo ver: het boek komt! Op naar herkenning en verkenning voor de rol van broers en zussen in de zorg voor hun directe naaste!

Deze site eindigt met deze woorden, MAAR gaat verder op www.brussenboek.nl (en .be).

Advertenties